Ένα «ανθρωπιστικό» φρούριο: η αντιμεταναστευτική πολιτική μετά το θεσμικό «ανθρωπισμό» – Εκδήλωση/συζήτηση

Ένα «ανθρωπιστικό» φρούριο: η αντιμεταναστευτική πολιτική μετά το θεσμικό «ανθρωπισμό» - Εκδήλωση/συζήτησηΤετάρτη 16/12 στις 19:30 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου (Καρυάτιδος 166) θα πραγματοποιηθεί από το Antifascist Action με την πολιτική υποστήριξη του Antifa Community

Εκδήλωση/συζήτηση με θέμα:

Ένα «ανθρωπιστικό» φρούριο: η αντιμεταναστευτική πολιτική μετά το θεσμικό «ανθρωπισμό»  

Το σύντομο καλοκαίρι του ευρωπαϊκού θεσμικού «ανθρωπισμού» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες ρίχνει την αυλαία του με πάταγο –παρόμοιο μ’ εκείνον που ξεκίνησε. Το σώμα ενός μικρού παιδιού (του Αϊλάν) στα τουρκικά παράλια, που ως στιγμιότυπο θανάτου προκάλεσε μιαν απόλυτα μεσολαβημένη και συμβολική πανευρωπαϊκή συγκίνηση, έχει παραδοθεί πλέον στη μηντιακή λήθη.

Τώρα κυριαρχεί ξανά ο λόγος της «προστασίας των συνόρων», η δημιουργία hot-spots και τα διακρατικά νταραβέρια με τις χώρες που θα αναλάβουν να «συγκρατήσουν» τους μετανάστες. Τώρα -μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι- κάνουν κουμάντο τα πραγματικά κυριαρχικά επίδικα των ευρωπαϊκών κρατών: η ενεργότερη πολεμική εμπλοκή στη Συρία και άλλα πεδία μαχών, όπως και η ποιοτική και ποσοτική επέκταση του συμπλέγματος της ασφάλειας στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Αποδεικνύεται έτσι πως ο ευρωπαϊκός θεσμικός «ανθρωπισμός» υπήρξε ο πιο σύντομος δρόμος προς την περαιτέρω κατοχύρωση της πολιτικής/ιδεολογικής ηγεμονίας της στρατο/αστυνομίας.

Απέναντι σ’ αυτή την -υπό δυναμική διαμόρφωση- πραγματικότητα, το ελληνικό κράτος και η περήφανη σοσιαλ/ψεκασμένη του κυβέρνηση μετράνε την «φιλανθρωπία» τους σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Και διαπραγματεύονται την όποια γεωπολιτική αξία του ελληνικού κράτους με «σκληρό νόμισμα» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες –διατηρώντας διακριτικά ανοιχτές τις επιλογές τους.

Αν λοιπόν αυτός είναι ο θεσμικός «ανθρωπισμός» -που πλέον αργοπεθαίνει, ας μην έχουμε καμία αυταπάτη για την συνέχεια…