Οι θάνατοι μεταναστών στη Μόρια και την Σάμο δεν είναι «ατυχήματα» – είναι δολοφονίες!

Οι θάνατοι μεταναστών στη Μόρια και την Σάμο δεν είναι «ατυχήματα» -είναι δολοφονίες!

>αφίσα από το antifascist action με αφορμή τους θανάτους μεταναστών στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» στη Μόρια και στη Σάμο.

 

 

 

Οι θάνατοι μεταναστών στη Μόρια και την Σάμο δεν είναι «ατυχήματα» -είναι δολοφονίες!

Οι νεκροί μετανάστες στα στρατόπεδα «φιλοξενίας», τόσο στη Μόρια Λέσβου, όσο και στην Σάμο, χρεώνονται εξ ολοκλήρου στην αντιμεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους. Δεν είναι «ατυχήματα» -ούτε ουδέτερες συνέπειες του χειμώνα, είναι σκέτες δολοφονίες. Είναι το προσχεδιασμένο αποτέλεσμα μιας πολιτικής αποτροπής: πρέπει οι συνθήκες ζωής των μεταναστών στα νησιά και την ενδοχώρα να είναι τόσο άθλιες, τόσο θανατηφόρες τελικά, ώστε να αποθαρρύνονται –πέρα από τους ίδιους- και όσοι άλλοι ακόμα θα σκέφτονταν να περάσουν στην Ελλάδα.

Κι είναι το αρμόδιο υπουργείο και ο επικεφαλής του Μουζάλας, που εφαρμόζουν συνειδητά αυτή την τακτική, η οποία δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ελληνική «φιλειρηνική» συμμετοχή στα πολεμικά σφαγεία της περιοχής. Έτσι ώστε η ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, που ήταν ήδη πολύ «φτηνή» πριν πατήσουν το πόδι τους εδώ, να παραμείνει σ’ αυτή την πολύ χαμηλή στάθμη.

Και το πλέγμα κράτους, διεθνών οργανισμών, μκο και ρατσισμού κάνει ό,τι μπορεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Κρατάει τους μετανάστες μέσα σε σκηνές στο καταχείμωνο, ενώ τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια «αγνοούνται», τους καθιστά προσφιλή στόχο των οργανωμένων φασιστών και των  τους και τους κρατάει γεωγραφικά απομονωμένους/ες σε νησιά και επαρχίες, για να μην «ενοχληθούν» οι ντόπιοι.

Κι όμως: όλη η απόπειρα εξαθλίωσης των μεταναστών στα στρατόπεδα και όλος ο ρατσιστικός οχετός εναντίον τους, δεν φτάνουν για να τους καταβάλλουν. Η μαχητική τους αξιοπρέπεια είναι εδώ και στέκεται όρθια μέσα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Και περιφρονώντας την «κακή τους μοίρα», βάζουν εμπόδια στην περαιτέρω υποτίμηση όλων μας.

Στη Μόρια, στην Σάμο και στην Αθήνα. Στο μισογκρεμισμένο Χαλέπι και σ’ όλα τα πεδία βολής εναντίον του πολυεθνικού προλεταριάτου: να σαμποτάρουμε τις μηχανές του νέου ολοκληρωτισμού.