Το ακαδημαϊκό προσωπικό του ελληνικού πανεπιστημίου συμμετέχει στον πόλεμο στα σύνορα – Διαρρήκτες της Φοιτητικής Κουλτούρας

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του ελληνικού πανεπιστημίου συμμετέχει στον πόλεμο στα σύνορα – Διαρρήκτες της Φοιτητικής ΚουλτούραςΑφίσα που κολλήθηκε απ’ τους Διαρρήκτες της Φοιτητικής Κουλτούρας
Το ακαδημαϊκό προσωπικό του ελληνικού πανεπιστημίου συμμετέχει στον πόλεμο στα σύνορα.
Μπορούμε να φανταστούμε τα σύνορα σαν ένα τεράστιο εργαστήριο; Μπορούμε να φανταστούμε τους περισσότερους/ες από χίλιους νεκρούς /ες μετανάστριες και μετανάστες σαν τα στατιστικά απορρίμματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς κοινωνικούς/κρατικούς σχηματισμούς, το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ασφάλειας, και την στρατο-αστυνομία της Frontex; Πρόκειται για τον κυνισμό της εξουσίας. Πρόκειται για τους μικρούς και τους μεγάλους φασισμούς που αναποδογυρίζουν τις βάρκες και πλουτίζουν καθώς οι ροές χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία περνάνε και από τις τσέπες τους. Τα σύνορα είναι μια ενδιαφέρουσα επιχείρηση, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν το ξέρουν μόνο τα αφεντικά του συμπλέγματος της ασφάλειας.
Την ίδια ιδέα φαίνεται να έχουν τμήματα των ακαδημαϊκών κοινοτήτων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνικών Ιδρυμάτων. Όλες εκείνες οι σχέσεις/υποδομές που βρίσκονταν υπό την άμεση ή διακριτική παρακολούθηση του ΝΑΤΟ, φαίνεται να κολυμπούν πλέον άνετα στα θολά νερά των τεχνολογιών της ασφάλειας των συνόρων. Οι γνώσεις που συσσωρεύονταν στα ανώτερα επίπεδα των μεταπτυχιακών και των ερευνητικών προγραμμάτων βρίσκουν σταδιακά μια νέα στέγη. Πιο συγκεκριμένα, το βιομηχανικό σύμπλεγμα της ασφάλειας καίγεται για την προώθηση μη επανδρωμένων/τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών και ψηφιακών συστημάτων αναγνώρισης και ταυτοποίησης της κίνησης στα σύνορα. Η frontex ψήνεται, τα κράτη ψήνονται,οι λιμενόμπατσοι ψήνονται (τους φαίνεται κάτι σαν playstation), αλλά υπάρχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Όλοι αυτοί, τα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία, οι καθηγητές, οι ερευνητές και τα εργαστήριά τους στον ίδιο βαθμό με τους φασίστες κατοίκους, με τους επιχειρηματίες των συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, συμμετέχουν στον πόλεμο απέναντι στο πολυεθνικό προλεταριάτο. Η εποχή της αθωότητας τελειώνει, καθώς ο πόλεμος εμφανίζεται στην επιφάνεια της δημοσιότητας.
Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει δείγμα επιστήμης που να μην αποκαλύπτει σημάδια βαρβαρότητας

Τι σημαίνει αυτό;
Τα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία, οι καθηγητές, οι ερευνητές και τα εργαστήριά τους είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και οι βιομηχανίες της ασφάλειας και τα κράτη δεν είναι αχάριστα. Το Horizon2020 (το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την έρευνα και την ανάπτυξη) παρέχει 42.170.000 ευρώ για τις τεχνολογίες συνόρων, ενώ ο τομέας του που αφορά γενικά την ασφάλεια διαθέτει μπάτζετ 80 δις. Σκεφτείτε αυτά παράλληλα με την περεταίρω ενίσχυση του EUROSUR και της Frontex. Κάπως έτσι, οι δουλειές ανοίγουν για τους ερευνητές/ καθηγητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Η τεχνογνωσία των τελευταίων ετών, το Jason, το Poseidon, οι τουρμπίνες, η συμμετοχή στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, οι θερμικές κάμερες, τα μη επανδρωμένα και τα συνέδρια με την Frontex και τους λιμενόμπατσους αποτελούν το καλό παρελθόν που θα εγγυηθεί την πρόσβασή τους στις ροές χρημάτων του προγράμματος.